9 Ocak 2014 Perşembe

AV KÖPEĞI EĞITIMI (KUZHAAR, POINTER, SETTER, DRAHTHAAR, KOPOY)

Bir avcı kaliteli bir av köpeğine sahip olmak ister. Köpeğin kalitesi avın zevkini artırır. Öyleki çoğu avcı yetiştirdiği köpekler ile nam salar. Filanca kişinin köpeğini gördünmü,bulur getirir , atlar sıçrar vs… Günümüzde beton blokların arasında çoğu insanın kaçış yeridir doğa. Hele insanın içinde birde av tutkusu var ise köpek almak şart olur. Çoğu avcı kendine alıcağı köpeğin yavru olmasını ister. İlk onu görsün ilk ona baksın , o yetiştirsin. Çoğu avcılarda kennellardan yetişmiş birer av köpeği edinebilirler.Bu yazı onlar için değildir şimdiden uyaralım. Bu yazı yavru iken süt dökmüş kedi olan aslan parçalarının zorunlu olarak ilerliyeceği yol olan başlıca eğitimlerin yazısıdır.
1- Yön – Mesafe – Kontrol
İlk baş bu kural gelir. Köpek terbiyesinde hiçbir kısım diğerinden ayrı değildir. Olayı bir bütün olarak düşünmek gerekir. Neticesinde de köpeğinizle birlikte zevkle yapacağınız avlarınız yer alacaktır. Bahçenizdeki eğitiminiz bir yandan devam ederken, arazide de çalışmalar başlamalıdır. Sizden uzakta kendisi için avlanan bir köpek sizin için işe yaramazdır. Çoğu kez başımıza gelen kendine buyruk köpekler yüzünden yanınızdan kalkan çulluğu fark edemeyip kaçırıyorsunuz. İlk eğitimiz onun kendisi için değil sizin için avlandığını bilmesidir.Ve her şekilde köpeğinizi kontrol edebilmeniz gerekmektedir. Göz işaretleri , ıslık , el işareti ve diğer size özgü şeyler ile konuşmadan oteritenizi sağlamalısınız ve köpeği yönlendirmelisiniz. Pointer av köpeği kendine buyruk hareketlerle nam salmıştır.Bir setter av köpeği gibi yakın aramaz. Eğer bu eğitimi adamakallı veremeyen bir pointer sahibinin ağzı bir karış açık av sahasında köpeğinin peşinden koşarken bulursunuz.Unutmayın patron sizsiniz !!
Bu linkten eğitim yazısına ulaşabilirsiniz
Eğitim Yazısı
2-Ferma eğitimi
Köpeğimizle anlaşmaya başladık. Başına buyruk takılmıyor güzel. elimizle sola işaret ediyoruz orayı arıyor sağ işaret sağ tarafı tarıyor süper bişey. Gel diyorsunuz git diyorsunuz patron sizsiniz artık. Her hayvan mutlaka arkasında bir iz bırakır. Çullukta iseniz mutlaka patikada bir bok görürsünüz taze olup olmadığını kontrol ettikten sonra köpeğinizi sağa sola işaret ederek aratmaya başlarsınız. (ilk kuşu olduğu için ona fazla kızmayın çünkü acemi) Zamanla profosyenel bir uzman olmadan önce mutlaka bariz bir hatalar yapıcaktır.Mesela Köpeğimin ilk ferması bir kelebeğeydi. Ve ben hayran kalmıştım. Sonra haşladım ayrı mevzu.
Ferma eğitimi her köpek için şarttır. Av burnunuzun dibinde köpeğinizin yanından geçtiğini sizin yanından geçtiğinizi düşünün. Zaten son 2-3 senedir kuşun olmadığı bir memlekette bir çulluğu kar olarak sayanlardanım. Ferma eğitimi her av köpeği için olmaz ise olmazlardandır.Bütün kuşçu köpeklerin iç güdüsel olarak ferma yapma kabiliyeti vardır.Kuşun dayanılmaz kokusu köpeğinizi cezbedecektir. Sahibinden komut almadan asla erken avlanmamalı. Biz zaten ilk eğitimi verdiğimizi varsayıyoruz bizi pür dikkat dinleyen bir köpeğe sahibiz zaten.Ferma avın vurulmasını %50 kolaylaştırır. Kaliteli bir ferma aynı zamanda kaliteli bir av köpeği demektir.
Çapraz arama ve ferma Eğitim hakkındayi yazıya burdan ulaşabilirsiniz.
Eğitim Yazısı
3- Aport Eğitimi
Güzel bir ferma ve komutumuzla kalkan bir kuş ve tam isabet. İyi güzel vurdukda vurduğumuz yer bom boş bir çimenlik değilki!!Çalıların içine düşen kuşu ,uzak düşen kuşu veya kışın dereye göle düşen uçarı nereye bulucaz ? Burda köpeğimizi kaliteli yapan başka bir unsur ve bize yardımdımcı olucak bir özelliğide öğretmemiz şart.Şunu unutmamak gerekir ki, iyi aport etmeyen (vurulan avı bulup getirmeyen) bir köpekle av, yarım kalmış bir avdır.Köpeğinizin av araması ve ferması ne kadar iyi olursa olsun eğer aportu yoksa veya zayıfsa avınızı kaybedebilirsiniz. Veya avı sıkıyorsa elinize kıyma olmuş bir kuş geçtiğinde netice çok da değişik değildir. Bunun için aport eğitimi de diğer bütün eğitimler kadar önemlidir. Göle düşen bir kuşu pointer veya setterin getirmesini beklemenin bir fantezi olduğunuda ayrıca belirtim.
Aport Eğitimi için lütfen bu adresi gözden geçiriniz.
Eğitim Yazısı
Kopoylar için yazı dizimiz mevcut.İyi bir eğitim almış kopoy elmas gibidir. Bir avı bulup dönüp dolaştırıp sizin önünüzden getiren son köpeğimizi 4 sene önce kaybettik. Şu hikayeyi paylaşmak istiyorum. İstanbul’dan gelen kalbur üstü babalar av sonrası kahvede yeni alınmış bir megan arabanın anahtarlarını masaya bırakıp ver köpeği al arabayı olayına canlı şahit olmuşumdur bundan 7-8 sene önce.
Kurzhaar ve drahthaar ile ilgili yazımı ilerliyen vakitlerde ayrıca yazıcam.
Emrah Birlik 2011
Saygılarımla….

5 yorum:

  1. linkleri göremiyorum acaba yenilermisiniz..

    YanıtlaSil
  2. Yaklaşık 4 aylık bir ingiliz pointerim var acaba aport eğitimine ne zaman başlayayım hocam

    YanıtlaSil
  3. Herkese selamlar benimde catalburun ve pointer karakafa var yavru ferma ve koku öğrenmeleri için ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  4. Keşke linkleride görebilseydik zamanla kaybolmuş galiba güzel ögretici bir makale olmuş

    YanıtlaSil
  5. En iyi köpek eğitmeni olarak Murat Güngör'ü önerebilir.

    YanıtlaSil